NOFAD logo

HURTS oduševili, 24.10.2011.

Sinoć je u Boćarskom domu u Zagrebu prvi puta nastupio britanski synth-pop bend HURTS.

Ne pamtim kada se zadnji puta dogodilo da je neki bend postao toliko popularan u tako kratkom vremenskom razdoblju (postoje tek 2 godine, a izdali su samo jedan album). Naviknut na činjenicu da u Hrvatsku uglavnom dolaze bendovi koji su bili u naponu snage prije desetak i više godina, što se na sreću u zadnjih nekoliko godina počelo mijenjati, nisam očekivao da ćemo ih imati prilike gledati i slušati uživo u Hrvatskoj još neko vrijeme.

Karta za koncert je bila relativno skupa (260 kn u pretprodaji tj. 290 kn na dan koncerta) obzirom na staž benda, ali dečki znaju koliko su popularni i to su si mogli priuštiti.

Nakon dolaska pred Boćarski dom prvo je trebalo preuzeti akreditaciju za ulaz. Prilikom preuzimanja iste vidio sam raspored na kojem je bilo naznačeno da Nipple People počinju u 20h, The Heartbreaks u 21h, a HURTS u 22h. To me je jako iznenadilo (da ne kažem šokiralo), jer sam shvatio da HURTS u biti počinju 2 sata kasnije nego što je to naznačeno na ulaznici. Istina je da smo svi navikli da koncerti počinju kasnije od onoga što piše na karti, ali ne baš 2 sata kasnije. Zbog toga mi je žao što nitko od ljudi zaduženih za odnose s javnošću nije objavio točne informacije o tome kada koji bend počinje.

Dok su sretnici s akreditacijama i VIP ulaznicama ulazili na poseban ulaz, ostali su stajali u redu (koji se protezao od glavnog ulaza u Boćarski dom) i čekali da uđu u dvoranu. Na sreću, red se relativno brzo pomicao, usprkos činjenici da se ulaz u dvoranu nalazio sa stražnje strane Boćarskog doma, pa su svi relativno brzo ušli u dvoranu.

Kao prva predgrupa, na binu su izašli Nipple People. U skladu s Hurtsima bili su obučeni u crno-bijelu kombinaciju te su tijekom nastupa su na glavama imali (pretpostavljam) žičane maske. Iako je za vrijeme njihovog nastupa dvorana bila još uvijek polu-prazna, publika je dosta dobro reagirala na njihov nastup.

Moram pohvaliti da su se svi izvođači vrlo precizno držali satnice pa su tako Nipple People završili točno u 20:30. Tada se ponovo upalilo svjetlo i publika je morala čekati sljedećih pola sata do iduće predgrupe. The Heartbreaks su izašli na binu točno u 21h. Simpatična četvorka iz Morecambe (Velika Britanija) dodatno je zagrijala publiku. Osobno mi zvuče poput rockabilly Kaiser Chiefsa i premda još nisu izdali svoj prvi album, uživo izgledaju i zvuče prilično dobro. Vođa (i vokal) benda je sasvim dobro komunicirao s publikom koja ih je vrlo dobro primila (čak su i ritmično pljeskali tijekom jedne pjesme). Završili su točno u 21:30 te se ponovo upalilo svjetlo i unaprijed pripremljena glazba što je nagovijestilo ponovno čekanje idućih pola sata.

U 22:03 se konačno gase svjetla i koncert počinje! Na binu prvo izlaze 2 djevojke s crnim zastavama, nakon njih prateći bend (bubnjar, gitarist, klavijaturist, tri violinistice od kojih je jedna u jednoj pjesmi svirala klarinet i saksofon te violončelistica koja je u 2-3 pjesme violončelo zamijenila harfom) te napokon duo HURTS: pjevač Theo Hutchcraft i klavijaturist Adam Anderson. U tom trenutku sam imao osjećaj da su u publici isključivo djevojke budući je njihov vrisak bio zaglušujući. Theo i Adam su bili obučeni u elegantnu i jednostavnu crno-bijelu kombinaciju: bijela košulja i crni smoking. Theo je uz to imao i crne rukavice koje su dodatno naglašavale njihov elegantan stil.Koncert su počeli s pjesmom Silver Lining tijekom koje je Theo bacio bijelu ružu u publiku. Nakon završetka pjesme prvi se put obratio publici s „Good evening Zagreb!“ na što je publika odgovorila s ovacijama. Za drugu pjesmu su odabrali svoj najveći hit Wonderful life te se oduševljenje publike nastavilo. Za vrijeme pjesme su dvije djevojke, obučene u prozirne čipkaste haljinice, plesale svaka na svojoj strani bine (ako ste vidjeli spot za istu pjesmu, onda si možete zamisliti kako je to otprilike izgledalo), a Theo je bacio još dvije bijele ruže u publiku. U 22:16 su počeli s trećom pjesmom: Happiness. Publika i dalje fenomenalno reagira ritmičnim pljeskanjem i ovacijama. U 22:19 počinje Blood, Tears & Gold te se po prvi puta na koncertu pale projektori koji projiciraju crno-bijele animacije na platno u pozadini koje na sebi ima nacrtane prozore. U 22:24 počinje Evelyn za vrijeme koje violončelistica svira harfu. Ubrzo nakon početka pjesme Adam prvi put ustaje i pijanino zamjenjuje električnom gitarom što, naravno, izaziva ovacije publike. U 22:28 počinje Sunday. Adam se ponovo vratio pijaninu, a Theo se obraća publici s „Hand in the air everybody!“ što publika s oduševljenjem prihvaća: ritmično plješću, skaču te puni pozitivne energije cijelo vrijeme pjevaju zajedno s njim. Theo se hvata za srce te na taj način pokazuje koliko mu to znači. Nakon što su završili sa Sunday, Theo i Adam odlaze s bine, a plesačice (u istim čipkastim, prozirnim haljinicama koje su imale i za vrijeme pjesme Wonderful life, ali ovaj put i s crvenim trakama zavezanih oko ručnih zglobova) počinju plesati na sredini bine popraćene izvedbom tri violinistice i jedne violončelistice.

U 22:35 se Theo i Adam vraćaju na binu te pjesmom Unspoken započinju drugi dio koncerta. Theo napominje kako je to prva pjesma koju su napisali. Nakon nje (u 22:40) slijedi Devotion za vrijeme koje Theo baca još 3 bijele ruže u publiku dok su plesačice zamijenile kratke crne haljinice s dužim bijelim haljinama te su raspustile kosu. U 22:45 započinje svirati uvod u pjesmu The Water (za vrijeme kojeg se plesačice ponovo presvuku u crnu kombinaciju, ovaj puta s velikom krunom od perja na glavi) koji se pretopi u pjesmu Confide in me koju originalno izvodi Kylie Minogue. Publika je ponovo u deliriju, a Theo ponovo pokazuje koliko mu to znači. U 22:50 započinje Affair za koju Theo kaže da je jedna od prvih koje su napisali, a Adam umjesto pijanina ponovo uzima gitaru. U 22:54 Theo moli da svi izvade mobitele te najavljuje pjesmu Illuminated. Nakon nje najavljuje zadnju pjesmu večeri te u 22:59 započinje Stay. Publika je ponovo u deliriju i cijela dvorana pjeva zajedno s Theom koji baca još jednu ružu i ponovo pokazuje na srce što opet izaziva velike ovacije publike.U 23:04 završava službeni dio koncerta te publika skandira „We want more“. Nakon 2 minute skandiranja Adam i Theo se vraćaju na binu i započinju sa zadnjom pjesmom večeri: Better than love. Publika ritmično plješće više od minute, a Theo na kraju baca zadnju bijelu ružu u publiku čime (u 23:11) koncert završava.

Iako dvorana nije bila u potpunosti popunjena, atmosfera je bila fenomenalna! Publika je znala sve tekstove svih pjesama (što i nije bilo toliko čudno obzirom na njihovu dosadašnju diskografiju) te ih pjevala zajedno s bendom tijekom cijelog koncerta! Nadam se da ćemo u budućnosti biti češće u prilici vidjeti ovako dobre koncerte, a HURTS su pokazali da se može odraditi odličan koncert sa samo jednim izdanim albumom. Očekujemo ih ponovo nakon što izdaju sljedeći album!

The nofad.info code and design is copyright © 2003-2019 Studio Cro-design. www.cro-design.com